Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat u voor u relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geeft u aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
De uitbreiding van uw gezin vergroot niet alleen uw geluk, maar ook uw financiële verantwoordelijkheden. Denk aan de kosten voor de opvang, school en studie. Als één van u minder gaat werken, heeft dat ook gevolgen. U staat er op zo'n moment het liefst niet bij stil, maar wat gebeurt er als één van u komt te overlijden? Zijn dan de lasten nog wel op te brengen zoals de hypotheek, kinderopvang en andere zaken? Een overzicht van inkomsten en verwachte uitgaven en welke risico's zijn afgedekt kan een hoop rust en inzicht bieden.
Ook loont het de moeite na te gaan welke aanspraken u kunt maken op kinderbijslag en een kindgebonden budget. De leeftijd en het aantal kinderen in combinatie met het inkomen van de ouders zijn hierop van invloed.
Als moeder in loondienst heeft u recht op betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof. In totaal gaat dat om 16 weken. Ontvangt u een uitkering van het UWV, dan heeft u recht op een zwangerschapsuitkering. Zelfstandig ondernemers komen hiervoor ook in aanmerking, hoewel zij dit nogal eens vergeten. Vraag de zwangerschapsuitkering altijd minimaal drie weken voor de gewenste ingangsdatum aan.
Als werkende ouder heeft u recht om tijdelijk minder te werken en tijd te besteden aan de zorg voor uw kinderen. Dit heet ouderschapsverlof. U kunt het verlof opnemen totdat een kind 8 jaar wordt. De uren die u aan verlof opneemt, krijgt u niet doorbetaald tenzij er bij uw werkgever andere afspraken gelden. Uw pensioenopbouw loopt soms wel volledig door tijdens uw ouderschapsverlof. Dit hangt af van uw pensioenregeling.
Als u werkt, studeert of een traject naar werk volgt en uw kind gaat naar een geregistreerde kinderopvang, dan hebt u recht op kinderopvangtoeslag. Hoeveel dat is, hangt af van uw (gezamenlijk) inkomen - na aftrekposten - en het aantal kinderen dat naar de opvang gaat. De toeslag wordt maandelijks uitbetaald en kan een flink verschil maken in de kosten die u zelf voor kinderopvang moet betalen. Geef wijzigingen in uw situatie (zoals inkomen, aantal opvanguren, of het stoppen van de opvang) direct door om terugbetalingen of boetes te voorkomen.
Let op! Als u toeslagouder wordt, kan dat ook gevolgen hebben voor de hoogte van uw zorg- en de huurtoeslag.
Direct na de geboorte van uw kindje is het zeker van belang om de verzekeringen te actualiseren. Niet echt iets waar op dat moment uw gedachten naar uitgaan, maar daarvoor kunt u ons inschakelen. Wij kijken naar de volgende verzekeringen en zorgen dat alles weer up to date is:
Ouders en grootouders kunnen (klein)kinderen geld schenken, bijvoorbeeld om te sparen voor een studie. Houd er wel rekening mee hoeveel van die schenking onbelast mag worden gedaan. Anders moet uw kind of kleinkind er mogelijk schenkbelasting over betalen.
Let op! Iets schenken heeft (soms) geen invloed op uw vermogensbelasting. Bij uw belastingaangifte moet u namelijk het vermogen van minderjarige kinderen bij dat van u optellen. Overweegt u een schenking, dan kunnen wij u informeren over de geldende regels en bijstaan om alles in goede banen te leiden.
Via de onderstaande links vindt u aanvullende nuttige informatie. Raadpleeg ons als u vragen hebt.
Heemraad 88
3332 PK Zwijndrecht
Tel: (078) 629 03 45
Mob: 06 46 440 601
E-mail: info@stelentoes.nl
Maandag t/m vrijdag
08.30 - 17.00 u
U kunt ook een afspraak maken voor buiten kantoortijden